“At the heart of the renovation and upgrading of ‘the Moon’ children’s art centre in the Belgian city of Mechelen is a small theatre complex – a golden cube defined by its extraordinary, creased Nordic Royal copper alloy cladding.”
The project’s designers – Antwerp based import.export Architecture – were inspired by associations of ‘the Moon’ with the Apollo 11 Lunar Module and its crumpled golden metal underside. This aesthetic is presented as a contemporary reflection on the intricate stone tracery of the neighbouring medieval cathedral tower, although being achieved within a modest budget.
A view from the front of the Moon Art Centre located in Mechele, Belgium. The building has gold-coloured walls called Nordic Royal Copper, made by Aurubis. The facade has a singular window and multiple doorways. The copper walls have small folds and creases for aesthetics. It is daytime outside. Some bicycles can be seen in the photo. An old and tall tower is in the background.

Photo: Filip Dujardin

Photo_ Filip Dujardin

Photo: Filip Dujardin

Outside view of The Moon Art Centre located in Mechelen, Belgium during nighttime. The building has light coming from the inside. The walls are clad from Nordic Royal Copper by Aurubis. A man is on the right o the building. An old, tall tower is in the background.

Photo: Filip Dujardin

Side panel of Mechelen Moon Art Centre located in Mechelen, Belgium. The panel is made from Nordic Royal Copper and it is gold-coloured. The copper has small folds and creases. The wall is seen from very close. There is a light source in the panel.

Photo: Filip Dujardin

Copper panel of the Moon Art Centre located in Mechelen, Belgium. The photo has two sections. Left side shows the Nordic Royal Copper wall in daylight. A man opening a door is shown. Daylight shines off of the copper panels by Aurubis and Nordic Copper. Right side of the photo shows the Nordic Royal Copper panels at nighttime. There is light inside a doorframe. A man by the door is shown. The copper walls have a light source in them.

Photo: Filip Dujardin

Experimenting with folds

The architects worked with specialist fabricators Ridder experimenting with pressing and folding flat metal over a blade, resulting in a series of gentle creases – almost, but not quite, 3 D. Then, seven different designs of Nordic Royal golden copper alloy panels were produced using press moulds, each with folds running across at various angles and intensities.

By rotating and intermingling different panels a rich, random effect was created. The verticality of the overlapping panels is retained, giving structure to the facades, but most transverse joints are not horizontal, further fragmenting the surface. Some panels utilise perforated Nordic Royal, adding an element of transparency.

“Different designs of Nordic Royal golden copper alloy panels were produced using press moulds, each with folds running across at various angles and intensities”

Discover
Nordic Copper
Other Nordic Copper stories

SHK Museum, Sweden

Hard Rock Hotel Budapest, Hungary

Delta Centre, Tartu University, Estonia

The Goldfish, Germany

Microsonic building, Germany

Deptford Lounge, United Kingdom

Royal Design, Sweden

Faraday House, United Kingdom

The Curve Building, United Kingdom

St Andrews Square, United Kingdom