„Nordic Green Living copper plays a key role in transforming the once redundant central Post Office building in Gothenburg, Sweden – a listed national monument – into a 500-bedroom landmark hotel.“
Architects Semrén & Månsson’s deceptively simple strategy in designing the Clarion Hotel Post was to close up the gap in the original building’s horseshoe-shaped plan with a new intervention. This comprises of one wing clad in patinated copper, the other slate – both materials used on the old Post Office roof.
Where the wings meet, they rise up together as a pair of monolithic forms separated by a vertical sliver of glass. The resulting 13-storey tower creates a new landmark for the city.

Photo: Chris Hodson

Animated surfaces

The architects selected three different Nordic Green Living copper surfaces. As well as the solid patina colour, ‘living’ surfaces provide various intensities of patina flecks revealing some of the dark oxidised background material. The combination of these elements enabled the creation of rich, animated copper surfaces.

At the Clarion Post Hotel, Nordic Green copper was essential to the architect’s concept from the start, referencing the original: the new building was seen as a young relative with the same DNA. They anticipated the new facades as a thin construction of sheet cladding and their solution involved discrete panels, each prefabricated in the factory then installed complete on site to form a ‘curtain wall’ external skin, independent of the structural floors.

Controlled complexity

This enabled close control of the complexities of the design of individual panels within the overall façade layout, with different sizes of flush glazing and a varied, striated surface of Nordic Green Living copper. The façade was made up of copper in three strip heights – 200 mm, 250 mm and 300 mm. Corners are expressed with a modern take on traditional vertical ‘quoins’, seen on the original building, expressed as a thin strip and sometimes incorporating flush glazing amongst the copper. The façade grid remains uninterrupted throughout, despite a rooftop sun terrace and open pool overlooking Gothenburg.

The Clarion Hotel Post site enjoys a pivotal location at the heart of the city, next to the central station. The new copper and slate tower responds with a civic role as an iconic urban focal point. It rises above the old Post Office when viewed from the major public square to the west and other key locations in the centre. It also signals the new town to the east, when viewed from the old centre, anticipating a new square in front.

„Nordic Green copper was essential to the architect’s concept from the start, referencing the original: the new building was seen as a young relative with the same DNA”

Entdecken Sie
Nordic Copper
Other Nordic Copper stories

Kupfer-Trommel, Norwegen

Anzeiger-Hochhaus Hannover, Deutschland

Ram Quarter von EPR Architects