“The heart of Teesside University’s campus in Middlesbrough is defined by Nordic Royal golden copper alloy, enveloping the new Teaching and Conference Building – known as ‘The Curve’.”
“Nordic Royal brings an additional warmth and texture … a material that will maintain its high-quality appearance with negligible maintenance”.

The Curve forms part of Austin-Smith:Lord’s competition-winning design for a unique environment at the centre of the University. It includes an extensive public realm, innovative lighting, a living wall with giant LED screen and landscaping across the newly pedestrianized campus. This new ‘Campus Heart’ aims to rival any new university in the country or indeed Europe.

Iconic building

The new building’s teaching block and 200-seat auditorium are linked and expressed by a curved façade that wraps around the north, east and south elevations, embracing the western end of the ‘Campus Heart’. Expressing each of the building’s elements separately gives an opportunity for a bold and striking composition, especially as the auditorium is able to ‘float’ at first and second floor levels, allowing the ‘Campus Heart’ landscape treatment to flow under it and into the building. Where the teaching block cuts back at ground level, a triple height concourse is formed from fully glazed curtain walling.

Austin-Smith:Lord said: “The brief from Teesside University was bold. They wanted a striking building in a compelling setting, which would be both an exemplary environment for students and staff, and an iconic building.” The state-of-the-art, 1476m², four-storey building features social learning spaces, multi-purpose areas for reception, events and exhibitions spaces, general purpose teaching rooms, a large auditorium lecture theatre and a roof terrace.

Bold Material

The façade materials have been influenced by considerations of both existing context and an ambition to create a landmark building with a strong and – possibly – unique identity. Austin-Smith:Lord added: “The form of the building is expressive and exciting and works to create a spatially successful place. The desire for identifiable, landmark buildings that are fresh, exciting and unique suggested we should be bold in our choice of materials.

“The form, functional requirements and construction of the ‘solid’ parts of the building suggested a type of metal cladding with horizontal seams highlighting the curvilinear plan form. We chose Nordic Royal golden copper alloy cladding that will easily form the curved wall surfaces and accommodate the shaped cut outs for windows. Nordic Royal brings an additional warmth and texture to the new ‘Campus Heart’ with a material that will maintain its high-quality appearance with negligible maintenance.”

Entdecken Sie
Nordic Copper
Other Nordic Royal Stories

Windermere Jetty Museum, UK

Teaching and Learning Centre, Birkbeck, University of London by Penoyre & Prasad

Villa L3, Finland

Cass Bay House, New Zealand

Clifftops Holiday Lodges, Jurassic Coast, UK

Ravenswood School Senior Learning Centre, Australia

SHK Museum, Sweden

Kirkkonummi Library, Finland

Hard Rock Hotel Budapest, Hungary

Delta Centre, Tartu University, Estonia

Helsinki Music Centre, Finland

Aberdeen Art gallery

Strîmkajen Ferry Terminal, Stockholm, Sweden

The Catalyst Building, Edge Hill University, Ormskirk, UK

Copper Building, Lakeshore, Bristol

The Curve Building, United Kingdom

Messe Düsseldorf, Deutschland

Der Goldfisch, Deutschland

Microsonic Firmensitz, Deutschland

Verkehrskonotenpunkt Lahti, Finnland

Kupfer-Trommel, Norwegen

Anzeiger-Hochhaus Hannover, Deutschland

Museum Maison des Fondateurs, Schweiz

Paramount House Hotel designed by Breathe Architecture

Beecroft Gebäude, Großbritannien

Lund Besucherzentrum, Schweden

Deptford Lounge von Pollard Thomas Edwards Architekten

The Clarion Hotel Post, Sweden

Royal Design, Schweden

Font House von Gluckman Smith Architects

Faraday House von den Architekten dRMM

The Moon Kunstzentrum von import.export Architecture

Ram Quarter von EPR Architects

Royal Academy of Music von Ian Ritchie Architects

North Fitzroy Bibliothek & Gemeindezentrum, Schweden

St. Johns Grundschule, Großbritannien

St Andrew Square, Großbritannien

Onslow House, Großbritannien

Gartenmuseum, Großbritannien

Buergenstock Hotel & Spa, Schweiz

Anglia Ruskin Universität, Großbritannien

Adelaide Oval Cox Architecture in Zusammenarbeit mit WALTERBROOKE und Hames Sharley